Diastase

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 13:04

Wat is een diastase?

Een diastase is het oprekken van de linea alba. Dit is een peesplaat die tussen je rechte buikspieren loopt. Op bovenstaande afbeelding kan je goed zien wat er met de buikspieren gebeurt tijdens de zwangerschap. De peesplaat rekt op om ruimte te maken voor de groeiende baby in jouw buik. Niet alleen de peesplaat rekt op zoals je kunt zien maar ook de buikspieren zelf. 

Is het erg om een diastase te hebben?

Het krijgen van een diastase is een normaal en natuurlijk proces. Het is dus niet erg om een diastase te hebben! Je kunt ook zien dat na de bevalling de peesplaat nog niet helemaal terug is naar hoe deze was voor de bevalling. Na verloop van tijd is het mogelijk dat het zich weer helemaal herstelt. De afstand tussen de buikspieren is niet het belangrijkste maar dat je gehele core goed functioneert wel.

Kan je een diastase voorkomen?

Een diastase kan je niet voorkomen. Met 38 weken zwangerschap heeft 99% van de vrouwen een diastase. Wel kan je er voor zorgen dat deze groter wordt als je teveel buikdruk geeft. Door middel van het aanspannen van je diepe buikspieren, transversus abdominis, kan je deze druk voorkomen. Tijdens PowerMama lessen wordt er uitgelegd hoe je deze kan activeren. Woon je in Amstelveen, Amsterdam of Uithoorn dan kan je hier meer informatie vinden over de PowerMama lessen!

 

Mocht je in een andere woonplaats wonen dan zijn er nog heel veel andere PowerMama trainers die je kunnen helpen. Die kan je vinden op deze site. 

Reactie plaatsen

Reacties

Miriam
3 jaar geleden

Dear Marcellina, after the second child i have realised that I have a diastase, I have self checked my core after following many videos on YouTube, I am looking for a specialised physiotherapist in Amsterdam, can you assist me?